Sunday, September 03, 2006

Deel 2 levensbeschouwing aan kinderen

Levensbeschouwing en religie.

Voor een groot deel van de mensheid hangt de manier waarop ze leven, nauw samen met hun, in een religie gevestigde, geloofsovertuiging. Daarom maakt religie een groot onderdeel uit van het ‘vak’ levensbeschouwing, maar is volgens mij niet los te maken van maatschappijleer.

Wat is religie?

Dit woord roept nogal wat vragen op en bij veel mensen intussen ook weerstand, omdat we er zoveel mee geconfronteerd worden op radio en tv. Als je joods, moslim of christen bent heb je misschien het gevoel dat je je moet verdedigen.

Religie gaat over leven en dood, hoop, vreugde, angst, lijden en verlossing. Over bestemming, doel en soms over vijanden. Religie gaat over waarheid, idealen, illusie en intentie.

Waar begint het leven? Voor, of tijdens de conceptie, of pas bij je geboorte?

Als er geen vastomlijnd begin is, hoe weet je dan of er een vastomlijnd einde, de dood, is? Als energie nooit verloren gaat, zoals de kwantumfysica beweert, waar gaat hij dan naar toe als we ‘dood’ gaan?

Hoop, om in de hemel te komen of uit het karmische rad bevrijd te worden, om niet meer te hoeven lijden in welke vorm dan ook.

Angst, voor de toorn van je god of godheden, angst voor het leven, lijden en de dood, angst om uitgestoten te raken als je de voorschriften van je god niet nakomt.

Lijden als boetedoening om vergeven te worden voor je zonden?

Wat is onze bestemming, afkomst en ons doel, en waarom staan sommige aanhangers van een religie vijandig tegenover elkaar?

Wat is mijn ideaal en met welke intentie realiseer ik het?

Religie gaat over spiritualiteit, over dat wat ons op hoger niveau met elkaar verbindt, over het onzichtbare wat niet in woorden te vatten valt.

Is een religie te bewijzen, als zijnde de enige juiste? Zo ja, welke komt dan het dichtst in de buurt van de ‘waarheid’? Zo nee, waarom zou je je dan druk maken over de verschillen, waarom zou je je dan bezig houden met religie? Zijn er universele waarden die verschillende stromingen verbinden in een vruchtbare delta?

Zijn religies enkel ‘uitgevonden’ om de tegenstellingen, warm koud, vreugde en pijn te overbruggen dan wel te verklaren?

No comments: